Att göra i Panama

I Panama finner man något för alla, för den historieintresserade finns en hel del intressanta historiska upplevelser att finna i gamla stadsdelar, ruiner eller bland urinvånarna. För soldyrkaren finns vackra palmbeklädda stränder, för naturälskaren finns storslagen natur och för den som föredrar stadsliv finns en modern stad med mängder av faciliteter, shopping och ett rikt nattliv.

En av de mest besökta attraktionerna i Panama är förstås den berömda Panamakanalen. Här finner man bland annat ett par museum. I Canal museum vid Casco Antiguo får man veta mer om Panamas historia och kultur. För den som är mer intresserad av Panamakanalen är ett besök på museet vid Miraflores. Här finns massor av information som berättar om Panamakanalen utifrån det tekniska området. För den som vill se mer av kanalen rekommenderas att man tar en guidad tur i den och här får man ta del av Panamas historia.

Är man intresserad av natur och storslagna landskap är ett besök i någon av Panamas alla nationalparker värt att göra. Här finner man vandringsleder genom Panamas regnskogar där man kan ta del av växter och vilda djur. Det finns flera vandringsleder där man kan få guidade turer och på så sätt öka sina chanser at få se de vilda djuren och de exotiska fåglarna. Det finns även vandringsleder i tät regnskog och dessa bör alltid besökas tillsammans med guide. Redan strax utanför Panama finner man flera vandringsleder och här kan man även besöka grottor på Madden och fördjupa sig i fisklivet eller fågelskådnings. Man kan även delta i guidade resor till en av världens mest utforskade djungel i som ligger beläget på Barro Colorado Island.

Panama riktigt sprudlar av historia och ett besök i stadsdelen Casco Antiguo, som ligger på en klippig halvö och som idag är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här finner man en sprudlande stadsdel med byggnader i en blandning av västindisk stil, fransk och Floridainspirerade Art Deco stil. Här hittar man mycket av den historia som sträcker sig tillbaka till tiden då Panama var en spansk koloni på 1700 talet. Stadsdelen genomgår nu en stor upprustning och en modernisering för att möta den ökade tillströmningen av turister. Stadsdelen är också känt för sin breda kultur och sitt konstnärliga centrum där man arrangerar allt från konstutställningar till musikfestivaler.

Eftersom Panama är ett litet land går det ganska snabbt att förflytta sig runt i landet och dessutom till bra priser då både inrikesflyg och bussresor är billigt. Man kan på kort tid nå någon av Panamas paradisöar. Exempelvis är ett besök på Ön Isla Taboga att rekommendera för den som vill upptäcka vackra stränder och turkost vatten, med mängder av exotiska palmer och blommor. Vill man ge sig ut på öluffning finns även Archipiélago de las Perlas där man finner drygt 200 öar med exotiska och öde stränder, som hämtat ur en film. På de större stränderna finner man även aktiviteter i form av dykning, surfning och vattenscooter. Många öar erbjuder även möjlighet att åka ut på dykresor till vackra rev som har ett rikt fiskliv eller följa med på en fiskeresa där man har möjlighet att fiska riktigt stora fiskar.

Fakta om Panama
Huvudstad: Panama City
Språk: Spanska
Invånare: c:a 3,2 miljoner
Valuta: USD, 1 Dollar = 100 Cent
Booking.com