Resa i Panama

Då Panama är ett ganska litet land går det snabbt och enkelt att förflytta sig mellan storstäderna och de vackra sandstränderna.

Buss
I städerna finns det mindre stadsbussar som tar en runt i de olika stadsdelarna. Bussarna är av äldre årgång och färgglatt målade. Att resa med buss i städerna är billigt men kan för många kännas vanskligt med tanke på den hets som kan råda i trafiken. Man ska även vara försiktig med sina värdesaker och bagage då det förekommer stölder.

Vill man ge sig iväg på längre resor finns landsvägsbussarna som går mellan de olika städerna och de större orterna.  Dessa bussar är oftast moderna och har luftkonditionering. Landsvägsbussarna utgår från städerna. Att resa med landsvägsbuss är mycket billigt och för c:a 10 kr tar man sig c:a 50 kilometer.

Taxi
Taxi är ett tryggt och bekvämt sätt att ta sig runt i städerna. Priserna är låga och det finns gott om bilar som fångas på gatorna. Man ska alltid förhandla om taxipriserna innan man åker. Vill man göra längre utflykter utanför städerna fungerar taxi även där mycket bra.

Hyra bil
tt hyra en bil i Panama kan vara en utmärkt möjlighet att utforska landets vackra landskap och nå avlägsna platser som kan vara svåråtkomliga med kollektivtrafik. Det finns gott om företag som hyr ut bilar i Panama. Vägnätet är väl utbyggt och det finns många bra motorvägar mellan olika orter i Panama. Bilkörning i städerna kan dock upplevas som besvärligt då det är mycket trafik och många som kör utan att visa någon som helst hänsyn, vilket tyvärr kan kräva detsamma av en själv för att kunna smälta in i trafiken. Se till att det finns bra hyrbilsförsäkring med när du hyr bilen.

Man ska ha internationellt körkort när man kör bil i Panama, även om man kan hyra bil på vanligt körkort. Blir man stoppad krävs dock internationellt körkort för att undvika böter och eventuellt trassel. I Panama kan det finnas vägavgifter och broavgifter på vissa motorvägar och broar. Se till att du är medveten om dessa avgifter och hur de ska betalas, särskilt om biluthyrningsföretaget inte inkluderar dem i priset.

Fakta om Panama
Huvudstad: Panama City
Språk: Spanska
Invånare: c:a 3,2 miljoner
Valuta: USD, 1 Dollar = 100 Cent
Booking.com