Bra att veta

Det finns flera anledningar till varför du kan vilja besöka Panama. Panama är ett fantastiskt vackert land som är känt för sin förträffliga natur och sitt vackra vatten. Här hittar du både lugn natur såväl som storstadsliv med shopping, restaurangbesök och nattklubbar.

Men Panama skiljer sig också väldigt mycket från Sverige. Landet gränsar till Nord- och Sydamerika och har det perfekta läget för både export och import. Detta är en av de främsta anledningarna till landets popularitet. När det kommer till turismen är det troligtvis den unika känslan av att kunna bada i både Atlanten och Stilla havet på en och samma dag om så önskas. Här samlas människor som vill besöka berg, stränder och djupa regnskogar, såväl som människor som vill in i den stora huvudstaden och se liv och rörelse. Innan du sätter dig på planet finns det dock några saker som är viktiga att tänka på – där Panama skiljer sig mycket från landet lagom.

Eluttag

I Panama är eluttagen av typ A, dvs ojordad amerikansk standard. Som svensk behöver du därför en adapter till Panama. Vi rekommenderar Reseadapter.com för ett stort utbud av reseadaptrar.

Väder och temperatur

Den kanske största skillnaden mellan Sverige och Panama är troligtvis temperaturen. I Panama råder ett mycket tropiskt och varmt klimat, där den genomsnittliga dagstemperaturen ligger på 30 grader. Tittar man närmare Stillahavskusten är temperaturen en aning lägre, men det är fortfarande mycket varmt och fuktigt. Vilken tid på året du ska resa beror främst på anledningen till besöket i landet.

Språk

I Panama är spanska det officiella språket. Därför kan det vara en god idé att ta med sig en ordbok på spanska med enkla fraser, alternativt plugga på lite av skolspanskan innan du beger dig av. Även om engelska är förekommande är det få som kan tala det utanför huvudstaden. Spanskan som talas i Panama skiljer sig en aning från den spanska som talas i Spanien eller på Kanarieöarna och är mer lik spanskan man finner i Chile, Colombia eller Peru.

Valuta och dricks

Om du inte är van vid att dricksa kyparen på restaurangen kommer du att behöva tänka om när du befinner dig i Panama. Här inkluderas vanligtvis ett tillägg på 10-15 % på notan som en redan inräknad dricks. Ändå förväntas du betala ytterligare 5-10 % i dricks. Drickssystemet är en mycket stor och välkänd del av Panamas kultur och är ingenting som du bör undvika att efterfölja. Valutan som används i landet heter Balboa och förkortas (PAB). I många fall kan du använda dig av kreditkort på bland annat hotell, restauranger och större butiker.

Hygien och dricksvatten

Befinner du dig i Panama City eller Colón är det helt okej att dricka kranvattnet. Befinner du dig däremot utanför dessa städer är det vatten på flaska som är det bästa alternativet. Du bör också se till att alltid ha med dig handsprit och eget toalettpapper, eftersom hygienförhållande inte är lika goda som i Västeuropa.

Prisnivå

Jämför du med Sverige är Panama ett riktigt billigt land att besöka. Här kan du med fördel få både lunch och middag för 100-120 kronor. Även shoppingen ligger på en betydligt lägre prisnivå där du kan handla allt från kläder till fina souvenirer.

Svenska ambassaden i Panama

Behöver du komma i kontakt med Svenska ambassaden i Panama gör du det på telefonnummer +502 2384 7300. Du kan även få hjälp på deras huvudkontor på besöksadress Avenida Reforma 9-55, zona 10, Edificio Reforma 10, Nivel 11, Ciudad de Guatemala.

Telefoni och landskod

Landskoden till Panama är +507. Se till att du skriver upp landskoden till vänner och familj innan du beger dig av. Det kan även vara en god idé att kolla upp vilka alternativ din mobiloperatör kan erbjuda dig, eftersom det är mycket dyrt att ringa hem från landet. Ett alternativ är att använda applikationer där all telefoni går över internet.

Regler för rökning

I Panama är det strängt förbjudet att röka under hela flygturen. Du får inte heller röka på busstransporter eller i taxibilar. Vissa restauranger tillåter rökning, men vi rekommenderar att du utgår från att det är förbjudet, för att visa hänsyn till personal och andra besökare.

Fakta om Panama
Huvudstad: Panama City
Språk: Spanska
Invånare: c:a 3,2 miljoner
Valuta: USD, 1 Dollar = 100 Cent
Booking.com