Uteliv & Mat

I Panama finner man massor av god mat och trevliga nöjen. I storstäderna finns det gott om Internationella restauranger och nattklubbar. Här finner man bland annat många skaldjursrestauranger som erbjuder läckerheter direkt från havet. Ett besök på en av Panamas inhemska restauranger är även det ett måste och här bjuder man på god och exotisk mat med influenser från det franska och det spanska köket.

För panamaborna själva är musik viktigt och hela landet dränks av medryckande salsatoner. Det flesta inhemska barerna och nattklubbarna spelar salsa och reggae, som ursprungligen kommer från Panama och även går under namnet Plena.

Vill man ta del av Panamas heta uteliv ska man bege sig ned till Calle Uruguay. I detta område finner man massor av diskotek och nattklubbar. Här finns även mängder av exklusiva restauranger och barer där man kan träffas och umgås eller kanske spela biljard.

Vill man ge sig ut på en barrunda så rekommenderas Zona Viva i Amador Causeway. Här finner man mängder med barer och efter en runda så har man garanterat funnit den bar som man senare vill återvända till.

Maten och drycken i Panama är en spännande blandning av influenser från olika kulturer, inklusive ursprungsbefolkning, spanska, afrikanska och karibiska smaker.

Panamanska maträtter att prova

 1. Sancocho: Detta är en populär soppa i Panama gjord på kött (oftast kyckling eller nötkött), grönsaker och majs. Det är en näringsrik rätt som ofta serveras med vit ris.
 2. Arroz con Pollo: Bokstavligen översatt som ”ris med kyckling,” är detta en vanlig rätt i hela Latinamerika. Den består av ris tillagat med saffran och grönsaker, serverat med mört kycklingkött.
 3. Ceviche: En fräsch och syrlig skaldjursrätt som består av rå fisk eller skaldjur som marinerats i lime- eller citronsaft, koriander, lök och chili. Det är en läcker aptitretare eller huvudrätt.
 4. Patacones: Friterade gröna bananer som är skurna i skivor och plattade före fritering. De serveras ofta som en sidorätt eller aptitretare med såser som guacamole eller chimichurri.
 5. Tamales: Panamanska tamales är olika från mexikanska tamales. De är gjorda av majsdeg fylld med kött, grönsaker och oliver, och de kokas i bananblad.
 6. Bistec Picado: En populär rätt som består av små tärningar av biff som är stekt med lök, paprika, tomat och kryddor. Det serveras vanligtvis med ris och bönor.

Sötsaker och efterrätter

 1. Tres Leches: En ljuvlig tårta som är dränkt i tre typer av mjölk (kondenserad mjölk, vanlig mjölk och grädde) och toppad med vispad grädde. Det är en av de mest älskade efterrätterna i Panama.
 2. Dulce de Leche: En söt karamelliserad mjölk som används som fyllning eller pålägg på bröd, pannkakor eller bakverk.
 3. Raspados: Detta är en typ av snökonfekt som består av finhackad is som toppas med olika fruktjuicer eller siraper.

Drycker

 1. Rum: Panama är känt för sitt utmärkta rom, och det finns flera lokala varumärken att prova. Ron Abuelo och Ron Durán är två populära alternativ.
 2. Cerveza: Öl är mycket populärt i Panama, och du kan prova lokala öl som Atlas och Balboa, eller internationella varumärken.
 3. Chicheme: En söt dryck gjord av majskorn, mjölk, kanel och kryddor. Det är en uppfriskande törstsläckare på varma dagar.
 4. Seco Herrerano: En traditionell panamansk spritdryck som tillverkas av sockerrör och är ofta blandad med ingefäraöl eller fruktjuice.
 5. Kaffe: Panama är känt för sitt kaffe, och du kan njuta av en kopp av den lokala bönan på många kaféer.

Matkultur

Panamanska måltider är ofta sociala evenemang där familj och vänner samlas. Det är vanligt att dela måltider och aptitretare. Panamanska kaféer och restauranger erbjuder också en mängd internationella rätter, såsom pasta, sushi och pizza, om du föredrar något annat än panamansk mat.

Att utforska maten och drycken i Panama är en del av upplevelsen när du besöker landet. Var öppen för att prova nya smaker och njut av den rika gastronomiska mångfalden som Panama har att erbjuda.

Fakta om Panama
Huvudstad: Panama City
Språk: Spanska
Invånare: c:a 3,2 miljoner
Valuta: USD, 1 Dollar = 100 Cent
Booking.com